tisdag 30 september 2008

Typing

Hur hade jag gjort, om jag varit i Kina nu och fått för mig att jag ville blogga lite?

Jag menar, vad har de för tangentbord? En tangent för varje tecken? Måste bli sjukt många tangenter i så fall, om det nu finns ett tecken för varje ord. Eller kanske har de 10-20 shift på varje tangent? Hmm...

Det här är kanske ingen onödig fundering, för det måste ju ändå finnas ett svar. På något vis måste de har ordnat detta praktiska problem. Om någon händelsevis vet hur det fungerar, eller har en egen teori, pränta ner några rader i en kommentar. Jag måste kunna sova ikväll förstår ni. =)

lördag 27 september 2008

Lördagsfundering


"Det sägs ju att ett gott skratt förlänger livet, men tiden går ju så fort när man har roligt?"

torsdag 25 september 2008

I wanna give you a Good Song

Jag har tänkt på en grej. Om jag skulle gifta mig med Salem al Fakir skulle jag kunna heta Funderaren al Fakir. Hur coolt vore inte det på en skala?

Som om det inte vore nog med att ha ett övermusikaliskt charmtroll vid sin sida skulle jag ha världens coolaste visitkort, för att spinna vidare på ett tidigare inlägg.

Funderaren al Fakir
- Mjölkpaketsbaksidelayoutare, samt förvirrad amatörpsykolog

Slå den om ni kan! =)

onsdag 24 september 2008

Less is more

Nu var det dags att printa ner lite onödiga funderingar igen. Har kommit på att det mesta av det jag tänker på är ganska onödigt, eftersom jag inte kommer någonstans utan bara står och stampar. Likaså idag. Kanske är det mitt en smula ostimulerande jobb som resulterar i överdriven tankeverksamhet på andra plan. Jag funderar över mig själv, mitt tänkande, mina odefinierbara känslor och förstås: vad nästa onödiga blogginlägg ska handla om.

Kanske borde jag fundera mer på det sistnämnda. Allt det andra är så trassligt. Bloggaren skulle vara lite gladare om majoriteten av hennes vardag bestod av tankar angående läskvariationer, utomjordingar och tvillingförväxlingar.

Just idag har jag ingen sådan dum fundering. Det blev för mycket tankar kring allt det andra, trasslet. Men jag ska bättra mig på den punkten. När jag väl rett ut mig själv kommer jag gladeligen att fördjupa mig i de små onödigheterna istället för de stora. För det är nog så mycket roligare.

söndag 21 september 2008

Läskigt dålig rubrik

En stilla undran bara: Varför finns det både Coca Cola light och Coca Cola Zero? Ett klassiskt fall av same shit, different name, eller?

Personligen kan jag inte märka någon större skillnad på smaken och innehållet verkar vara detsamma. Sliskig läsk innehållande vatten, koffein och sötningsmedel. Efter lite hederlig research har jag upptäckt att det är olika sötningsmedel, men hur stor skillnad kan det göra?

Ryktesvägen har jag även hört något om att Zero-colan tagits fram som alternativ till killar/män som tycker det är fjantigt att dricka light-cola, eftersom drycken oftast förknippas med tjejer. Det var nog något av det dummaste jag har hört. Men man upphör förstås aldrig att förvånas.

Om Coca Cola tror att de tjänar mer pengar på att lansera en produkt som två olika tror de helt fel. Åtminstone när det gäller sådana veliga konsumeter som funderaren undertecknad. Jag får bara ännu större beslutsångest när jag står vid läskhyllan i affären och ska välja mellan två precis likadana drycker, så det slutar alltid med att jag dissar cola-alternativen och tar helt sonika en Loka istället.

Tyvärr Coca Cola, men den här gången gick det inte hem.

torsdag 18 september 2008

Ufon spekulerar

Till dagens inlägg har jag lånat ett citat av en vän, just för att det var en så klockren fundering.

"Om man föds i rymden, är man då en utomjording?"

Det här är helt rätt tankegångar. Dessutom är tanken aktuell, för om ett visst antal år kanske vi har förstört jorden så pass mycket så att vi måste bosätta oss ute på rymdbaser. Alla barn som föds där kommer väl att bli utomjordingar då, inte sant?

måndag 15 september 2008

Ka-Ching

Idag var jag en sväng på banken eftersom jag skulle föra över pengar till en väns konto (okej, jag skulle vilja säga att det var för att jag är så generös och ger mina nära och kära pengar lite då och då, men jag var faktiskt skyldig honom den här gången). Givetvis skulle det kosta mig 75 kronor om han inte hade samma bank som jag, vilket han inte hade, så då fick det faktiskt vara. Istället fick jag ta ut pengarna och ge dem till honom i handen.

Detta lilla bankärende, som var irriterande på många sätt och vis, mynnade trots det ut i något positivt, nämligen Dagens fundering:

"Hur kommer det sig att man alltid får tusenlappar på banken när man alltid får femhundralappar i bankomaterna?"

Tusenlappar behöver väl inte ens finnas? Men, i och för sig, de är ju lite fräna. Man verkar åtminstone rik om man slänger upp en sån på Ica när man handlar nudlar till middagen...

söndag 14 september 2008

Fundering á la icke-naturvetare



"Vad händer med den vita färgen i snön när snön smälter?"

lördag 13 september 2008

När man får hjälp på traven...

Följande konversation ägde rum idag mellan bloggförfattaren och dennes mycket intelligenta bror:

Jag: Har du någon dum fundering att bidra med?

Bror: Näe...

Jag: Jo, men kom igen nu!

Bror: Vad står de två o:na i Google för?

Jag: Vadå står för? De står väl inte för någonting...?

Bror: Nej, exakt. Alltså en totalt meningslös fundering!

Denna konversation fick mig att fundera över skillnaden mellan det onödiga och meningslösa. Tycker mig se en viss olikhet. Eller vad säger ni?

torsdag 11 september 2008

Bakom varje mjölkpaket står en fundersam ordvrängare

Ni som följt den här onödiga bloggen ett tag kanske kommer ihåg att jag analyserade min framtid som psykolog, och att slutsatsen blev att jag nog borde fortsätta att fundera. Och det har jag sannerligen gjort. Självklart kom jag på en mängd udda yrken som jag kanske borde utforska lite mer.

Vem är det till exempel som hittar på alla de onödiga sakerna som står på baksidan av mjölkpaketen? Kan man ha det som heltidsjobb? Det skulle ju passa mig, bara hitta på en massa meningslösa saker som svenska folket kan fördriva frukosten med att läsa. Som hittat ju!

Men vad skriver man på visitkortet? Mjölkpaketsbaksidelayoutare?

tisdag 9 september 2008

Uppfinnar-funderaren

Hör och häpna, jag har tänkt lite nu igen.

Sms är ju smidiga saker, men vore det inte ännu smidigare om man kunde ställa in när sms:et ska komma fram också, typ som en timer? Jag kan mycket väl tänka mig att denna funktion redan finns på någon telefon på marknaden, men just på min lilla ologiska manick går det inte att bestämma när meddelandet ska nå mottagaren.

När är den här funktionen bra då, kanske ni frågar er? Jo, när man till exempel ska påminna någon om att kila förbi kemtvätten när han eller hon slutar jobbet, då kan man sms:a om det redan på morgonen när man själv kommer ihåg det. Hur smart som helst.

Om inte annat vore det iallafall lite roligt att kunna sms-bomba lillebror klockan 05.00 varje morgon, utan att behöva vakna och skicka iväg sms:en i den tidiga timmen. Det ordnar man förstås med innan man lägger sig kvällen innan. :)

Ser ni, antalat användningsområden för denna "uppfinning" är oändligt många!

måndag 8 september 2008

Man får aldrig lära sig något nyttigt på Naturkunskapslektionerna

Jag har aldrig haft något akvarium. Men hade jag haft det hade jag kanske inte behövt fundera över detta, då kunde jag ha undersökt det själv. Nu har jag dock inte den möjligheten, så jag undrar fortfarande: Hur sover fiskar?

Jo, har sett Hitta Nemo, och där lägger sig fiskarna ner på botten, sluter ögonen och sover. Men nu är ju inte den filmen från Vetenskapens Värld och jag vet inte hur trovärdig en animerad film är. Så jag hoppas på att jag har några fiskälskande läsare därute som kan ge mig kloka svar istället.

När jag ändå är inne på ämnet vore det också spännande att veta hur valar och andra vattenlevande djur som andas syre sover. Ligger de på land eller håller de andan och sover under vattnet? Knepigt...

söndag 7 september 2008

Statistiska fundererier

Idag bläddrade jag igenom en kvarglömd DN på tunnelbanan och det slog mig hur otroligt mycket nyheter som vi bombarderas med varje dag. Finns det överhuvudtaget någon som läser allt som står i tidningen, till och med minsta lilla notis? Det måste isåfall ta ohyggligt lång tid.

Statistikskadad som jag är kunde jag inte låta bli att fundera över: Med hur många procent skulle ens allmänbildning öka om man läste hela DN varje dag under ett år?

Hur som helst måste det vara ett bättre sätt att bli smart än att äta fisk iallafall...

lördag 6 september 2008

Det vi alla undrar över

Apropå tvättmaskiner. På bänken i tvättstugan har vi en Ica-kasse fylld med omaka par strumpor (man kan ju undra hur många det är... men jag orkar inte räkna). Hur kommer det sig att strumporna alltid kommer bort i tvätten, men aldrig exempelvis underkläder?

Jag undrar verkligen var de borttappade strumporna tar vägen. Finns det kanske ett fack i tvättmaskinen stort som en Ica-kasse där strumporna gömmer sig? För det är ju inte ofta man hittar en udda strumpa kvarglömd någonstans i sitt rum...

torsdag 4 september 2008

Den goda smaken

Inte för att konst är ett av mina största intressen, men visst har jag gått några rundor på både Nationalmuseum och Moderna museet under de senaste åren. Något som slog mig sist jag studerade de abstrakta målningarna och skulpturerna på Moderna museet var att det tydligen inte går att definiera eller begränsa konst. Allting är konst.

Hur kommer det sig att när ett litet barn ritar några streck på ett papper kallas det konst istället för skräp, men när barnet skriker och slår med leksakerna i golvet kallas det buller/oväsen och inte musik?

Säg att typ Rolling Stones skulle göra en skiva när de satt och slog leksaker i golvet på måfå, skulle det då kallas musik?

tisdag 2 september 2008

Funderar i ett nötskal

Hur lyckas man gå in i tvättstugan, kolla att tvätten i tvättmaskinen är färdig, ta ur torr tvätt ur torktumlaren, rensa filtret, tömma ur vattnet, stänga igen luckan, trycka på on-knappen och glömma att lägga in den blöta tvätten i torktumlaren?

"Är jag förvånad?" garvade pappa och himlade med ögonen när han upptäckte att jag har torkat absolut ingenting i lite drygt en timme.

Så himla typiskt mig...

måndag 1 september 2008

Lätters

Jag har tänkt på en grej, nu igen. Bokstäver är himla finurliga och luriga små saker. Men hur kommer det sig egentligen att bokstaven W uttalas dubbel-v på svenska och double-u/dubbel-u på engelska?

"För att det är ett dubbelt v", säger svenskarna.
"För att det är ett dubbelt u", säger amerikanerna.

Nå, hur ligger det till egentligen?
För det första kan man ju titta på själva bokstaven. Ser den ut som ett dubbelt v eller ett dubbelt u? På datorn ser den ut som ett dubbelt v, åtminstone för mig. Däremot liknar w:et mer ett dubbelt u när jag skriver för hand, men det kan ju förstås bero på taskig handstil.
För det andra är W en konsonant. V också. U är en vokal. Någon som vill motbevisa mig nu?

Men det kanske bara är att dra till med vilken bokstav som helst och dubbla den för att få W, beroende på hur man vill ha det. Dubbel-v kanske heter tupla-ä på finska?